Γνωρίστε τους καλύτερους και αποτελεσματικότερους τρόπους για υγιή φυτά στο σπίτι!
Τα φυτά εσωτερικού χώρου έχουν πολλαπλές ιδιότητες και βελτιώνουν σημαντικά την υγεία μας, αφού απελευθερώνουν οξυγόνο και μας βοηθούν να αναπνέουμε έναν αέρα καλύτερης ποιότητας, απαλλαγμένο από τους περισσότερους ρύπους που λυμαίνονται στα σπίτια μας.
Η σωστή φροντίδα για τα φυτά που έχουμε στο σπίτι μας είναι σημαντική γιατί είναι ζωντανοί οργανισμοί και πολλές φορές κάνουμε λάθη, οδηγώντας τα στον μαρασμό και εν συνεχεία στον θάνατο.
Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΦΥΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
Το πρώτο σημαντικό στοιχείο για να έχετε υγιή φυτά εσωτερικού χώρου είναι η σωστή επιλογή, η οποία συνίσταται στην εναρμόνιση των συνθηκών ζωής που μπορείτε να τους προσφέρετε σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Διαλέξτε φυτά τα οποία θα εγκλιματιστούν πλήρως στον χώρο σας και δεν θα κινδυνεύσετε να τα χάσετε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, μια τροπική ορχιδέα η οποία απαιτεί ελάχιστη θερμοκρασία 180C όλο τον χρόνο, δεν θα ευδοκιμήσει σε ένα σπίτι που μένει πάντα δροσερό. Επομένως είναι απαραίτητο να κάνετε εξαρχής την σωστή επιλογή φυτών.
Το επόμενο βήμα, μετά την τοποθέτηση τους στο σπίτι σας, είναι να ασχοληθείτε με τις ανάγκες τους γιατί δεν θα μπορέσουν να ζήσουν χωρίς εσάς! Υπάρχουν επιλογές φυτών τα οποία δεν θα σας απασχολούν πολύ, παρά μόνο λίγα λεπτά την εβδομάδα.
ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
Η συχνότητα των ποτισμάτων και η ποσότητα του νερού πρέπει να ρυθμίζονται ανάλογα την εποχή και διαφέρουν από το ένα φυτό στο άλλο, αλλά ο βασικός κανόνας που ισχύει για όλα τα φυτά είναι τακτικότητα.
Το μεγαλύτερο μυστικό ποτίσματος για τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι ο τρόπος με τον οποίο ποτίζετε!
Αν ρίξετε μπόλικο νερό επάνω στο φύλλωμα του φυτού, είναι πιθανό να του προκαλέσετε υδατικό στρες, αφού το υπόστρωμα στεγνώνει γρήγορα και η μάζα του χώματος συρρικνώνεται γύρω από τις ρίζες του. Από την άλλη, το ποτιστικό νερό που πέφτει πολύ γρήγορα προκαλεί άμεση απορροή στο πιάτο της γλάστρας, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνει να απορροφηθεί από το υπόστρωμα σε βάθος και να «πιει» το φυτό το νερό του ομαλά.
Ποτίστε σε δύο δόσεις με ίσα μέρη νερού. Η πρώτη δόση θα δροσίσει το χώμα και η δεύτερη θα απορροφηθεί κυρίως από το ριζικό σύστημα του φυτού.
Ρίξτε το νερό σε όλη την επιφάνεια της γλάστρας, ιδίως αν είναι μεγάλη. Έτσι εξασφαλίζετε και το δρόσισμα του υποστρώματος και ότι θα ποτιστούν ακόμα και οι πιο απομακρυσμένες ρίζες.
Αραιά και που, βουτήξτε σε μια λεκάνη με νερό ολόκληρη την γλάστρα (αν δεν είναι τεράστια). Έτσι θα ποτιστεί όλο το χώμα της και θα γίνει άμεση διόρθωση της απουσίας σωστών ή ελλιπών ποτισμάτων.
ΣΩΣΤΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΝΕΡΟΥ ΣΤΑ ΦΥΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
Εξαρτάται από το είδος φυτού που καλλιεργείτε, το μέγεθος και την εποχή. Ορισμένα φυτικά είδη έχουν ανάγκη από μια χειμερινή ανάπαυση κατά την οποία μειώνετε την συχνότητα των ποτισμάτων. Άλλα είδη φυτών μεγαλώνουν καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς και χρειάζονται ακόμα και τον χειμώνα τόσο νερό όσο και το καλοκαίρι.
Ακολουθήστε τις οδηγίες που ταιριάζουν στον τρόπο καλλιέργειας για κάθε ένα από τα φυτά εσωτερικού χώρου που έχετε, συνδυάζοντας και την επαφή σας με το ίδιο το φυτό για τις ανάγκες του.
Να αγγίζετε την επιφάνεια του χώματος ή ακόμα και να βυθίζετε το δάχτυλό σας στο χώμα, (πάντα στην περιφέρεια), προκειμένου να ελέγξετε την υγρασία του. Έτσι θα έχετε καλύτερη και άμεση επαφή με τις ποτιστικές ανάγκες του φυτού σας.
Να θυμάστε πως οι υπερβολικές ποσότητες νερού πνίγουν τις ρίζες. Μέσα στον περιορισμένο χώρο της γλάστρας δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγουν από το ασφυκτικό υπόστρωμα.
Μην αφήνετε το πιατάκι γεμάτο νερό. Το νερό που λιμνάζει στο πιάτο της γλάστρας ανεβαίνει και πάλι προς το χώμα λόγω του τριχοειδούς φαινομένου και εμποδίζει τον αέρα να κυκλοφορήσει, αυξάνοντας τις πιθανότητες να σαπίσει το φυτό σας. Μία λύση είναι να γεμίζετε το πιάτο με σφαιρίδια αργίλου πάνω στα οποία θα στηρίζεται το δοχείο.
Ψεκάστε τα φύλλα με νερό το πρωί, εκτός και αν το φυτό σας απαιτεί μια πιο δροσερή θερμοκρασία το βράδυ.
Ποτέ μην ψεκάζετε τα φύλλα του με νερό ενώ δέχεται απευθείας ηλιοφάνεια.
ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΜΥΣΤΙΚΟ:
Προσοχή στην υγρασία της ατμόσφαιρας!
Τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου κατάγονται από περιοχές με κλίμα ιδιαίτερα θερμό και υγρό. Για να μην στερηθούν την απαραίτητη υγρασία μέσα σε ένα διαμέρισμα, που τόσο έχουν ανάγκη, να ψεκάζετε τακτικά το φύλλωμά τους όλο τον χρόνο. Τον χειμώνα η θέρμανση αυξάνει την ξηρότητα του αέρα, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες.
Επιπλέον είναι απαραίτητο να καθαρίζονται από την σκόνη γιατί τα ακάρεα είναι εχθρός τους.
ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΦΥΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
Το υπόστρωμα του φυτού σας περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά. Η καλλιέργεια σε γλάστρα απαιτεί συχνές μεταφυτεύσεις. Το είδος του και η σύνθεση του υποστρώματος ποικίλλουν ανάλογα με το είδος του φυτού και τις ιδιαίτερες ανάγκες του, άρα πρέπει να διαθέτει και αντίστοιχα χαρακτηριστικά. Έτσι, το φυτόχωμα που είναι ειδικό για μεταφύτευση στα φυτά εσωτερικού χώρου αποτελεί τη βάση και στην συνέχεια το αναμιγνύουμε με άλλα υλικά, όπως φλοιό από πεύκο, ποταμίσια άμμο, χώμα ερείκης κλπ.
Αγοράστε άριστης ποιότητας φυτόχωμα ή τύρφη γιατί βοηθάτε το φυτό σας να είναι υγιές και θα ζει μέσα σε αυτό για τουλάχιστον 1 έτος.
Αγοράστε το υπόστρωμα που είναι κατάλληλο για το είδος φυτού που θα φυτέψετε όταν είναι εξειδικευμένες οι ανάγκες του (κάκτοι και παχύφυτα, ορχιδέες, φίκοι, φυλλόδεντρα…)
Μεταφυτέψτε τα φυτά σας σε σταθερές γλάστρες που αντιστοιχούν στο μέγεθος τους. Έτσι μειώνεται τον κίνδυνο να καταρρεύσει το φυτό σας και είναι πολύ πιο όμορφο το τελικό αποτέλεσμα.
Δώστε λίγες μέρες στα φυτά σας να προσαρμοστούν στο περιβάλλον του σπιτιού σας και μετρά μεταφυτέψτε τα διότι το δοχείο στο οποίο βρίσκονται είναι συνήθως πολύ μικρό για να παραμείνουν σε αυτό. Επιπλέον, το υπόστρωμα είναι πολύ ελαφρύ και αναμεμειγμένο με αδρανή στοιχεία. Είναι γεγονός πως όσο το φυτό βρισκόταν στο φυτώριο τρεφόταν με ένα διαλυμένο λίπασμα που του χορηγούσαν λίγο λίγο.
ΠΩΣ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΦΥΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
1. Η γλάστρα που θα αγοράσετε θα είναι διαμέτρου 3-4 εκατοστά μεγαλύτερη από την προηγούμενη. Μπορείτε να στρώσετε στον πάτο ένα στρώμα από σβώλους αργίλου (Clay Pebbles) 2 με 3 εκατοστά για να εξασφαλίσετε ακόμα καλύτερη αποστράγγιση. Στην συνέχεια γεμίστε τη νέα γλάστρα με το κατάλληλο μείγμα χώματος.
2. Βγάλτε με προσοχή το φυτό από τηn γλάστρα του φυτωρίου. Ξεμπλέξτε τις ρίζες που διαπερνούν όλο το υπόστρωμα και έπειτα τοποθετήστε το φυτό με τέτοιο τρόπο ώστε το χώμα να είναι λίγο πιο χαμηλά από το χείλος της γλάστρας για να διευκολύνετε το πότισμα.
3. Αφού γεμίσετε όλα το κενά γύρω από την μάζα των ριζών, στρώστε το χώμα με τα δάχτυλά σας.
4. Ποτίστε με άφθονο νερό. Προσέξτε το χώμα να είναι καλά στρωμένο μετά τα πρώτα ποτίσματα. Αν θέλετε μπορείτε να καλύψετε την επιφάνεια με σφαιρίδια αργίλου ή ψιλό χαλικάκι για να περιορίσετε την εξάτμιση του νερού και να μειώσετε τα ποτίσματα.
ΛΙΠΑΝΣΗ ΓΙΑ ΦΥΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
Δεν είναι αρκετή η τροφή για ένα φυτό που βρίσκεται περιορισμένο σε μια γλάστρα για έναν ολόκληρο χρόνο. Στην περίοδο βλάστησης το λίπασμα είναι κάτι που τα φυτά εσωτερικού χώρου έχουν ανάγκη και δεν μπορείτε να το αποφύγετε. Στην περίπτωση που το φυτό διανύει περίοδο φυτικής νάρκης τον χειμώνα δεν χρειάζεται λίπασμα. Αν όμως αναπτύσσεται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους μην σταματήσετε να το ταΐζετε!
Ανακατέψτε καλά το υδατοδιαλυτό λίπασμα σε νερό, μειώνοντας την δόση που αναγράφεται στην ετικέτα του κατασκευαστή. Έτσι μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι δεν θα κάψετε τις ρίζες του. Η άμεση χορήγηση υγρού λιπάσματος εφαρμόζεται πάντα σε υγρό χώμα, αν και καλό είναι να αποφεύγετε την χρήση του. Κατά την μεταφύτευση ανακατέψτε ορισμένους κόκκους λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης στην βάση του υποστρώματος για να χαρίσετε στο φυτό σας ένα καλό διατροφικό συμπλήρωμα.
Η ΣΩΣΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
Η τοποθέτηση των φυτών σε ψηλά σημεία μειώνει την πρόσληψη φωτός. Αν δεν είναι εύκολη η πρόσβαση, προκειμένου να αδειάζετε το πιατάκι τους όταν γεμίζει νερό ή ξεχνάτε να τα ποτίσετε, θα οδηγηθούν σύντομα στον μαρασμό.
Φροντίστε να έχετε πάντα εύκολη πρόσβαση στην γλάστρα για να περιποιείστε το φυτό σας. Φροντίστε να είναι ορατά και μην τα τοποθετείτε σε σημεία που μπορεί να τα ξεχάσετε, όπως πίσω από οθόνες υπολογιστών, καναπέδες, τηλεοράσεις κλπ.
ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΦΥΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
Σχεδόν όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου απαιτούν εξαιρετική φωτεινότητα καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς, προκειμένου να αναπτύξουν σωστά το φύλλωμά τους και να μετατρέψουν το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο και σε κύτταρα ανάπτυξης μέσω της φωτοσύνθεσης.
Το καλοκαίρι, με εξαίρεση τους κάκτους που είναι ατρόμητοι στον δυνατό ήλιο, τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου δεν αντέχουν την απευθείας έκθεση σε ηλιοφάνεια στα φύλλα τους. Πρόκειται για αυτά που στο φυσικό τους περιβάλλον μεγαλώνουν κάτω από τη σκιά μεγάλων δέντρων ή κάτω από τους συννεφιασμένους ουρανούς των τροπικών κύκλων και των ασιατικών βουνών. Βάλτε κουρτίνες στα παράθυρα για να μετριάσετε το φως του ήλιου και να τα προφυλάξετε.
Τον χειμώνα, τα φυτά έχουν εξίσου ανάγκη το φως παρόλο που η ηλιοφάνεια είναι περιορισμένη. Το τεχνητό φως αντισταθμίζει κάπως αυτή την έλλειψη, ιδίως μέσα στα γραφεία. Αλλά αν μιλάμε για το σπίτι, εσείς θα λείπετε και το φως δεν θα είναι αναμμένο όλη μέρα φυσικά. Τοποθετήστε τα σχετικά κοντά σε τζαμαρίες και παράθυρα.
ΜΙΑ ΧΡΗΣΙΜΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΦΥΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
Στην φύση, τα φυτά είναι φτιαγμένα για να αντέχουν τις συνθήκες του τόπου στον οποίο γεννιούνται. Όταν απομακρύνονται από το φυσικό τους περιβάλλον και μεταφέρονται στα φυτώρια και στην συνέχεια στα σπίτια μας, είναι υποχρεωμένα να προσαρμοστούν σε μια πολύ περιορισμένη ατμόσφαιρα και έτσι γίνονται πολύ ευαίσθητα στις εξωτερικές κλιματικές συνθήκες.
Επομένως, η παραμικρή αλλαγή μπορεί να τα εξασθενίσει και να τα οδηγήσει στον θάνατο. Αποφύγετε τα δυνατά ρεύματα αέρα όταν αερίζετε τα δωμάτια του σπιτιού, ειδικά τον χειμώνα, καθώς και τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου γιατί το φυτό θα ενοχληθεί και μπορεί να έχει αντίκτυπο στο φύλλωμά του.
Κλείστε τις πόρτες όταν ανοίγετε τα παράθυρα.
Μην τοποθετείτε τα φυτά σας ακριβώς μπροστά από τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες γιατί μπορεί να τα διαπερνά κρύο ρεύμα το οποίο επηρεάζει αρνητικά τα φυτά εσωτερικού χώρου (φαινόμενο του κρύου τοιχώματος).