ΠΑΧΥΦΥΤΑ – ΚΑΚΤΟΙ

Τι είναι και τι χρειάζονται

Οι κάκτοι και τα παχύφυτα είναι φυτά με μικρές ανάγκες για την φροντίδα τους και αυτό είναι που τα κάνει πολύ δημοφιλή. Τα επιλέγουμε για την ιδιαίτερη εμφάνιση τους, τις πολύ εντυπωσιακές ανθοφορίες για κάποια είδη, την ανθεκτικότητα, καθώς και για τη μακροβιότητα τους. Όλοι οι κάκτοι είναι παχύφυτα αλλά όλα τα παχύφυτα δεν θεωρούνται κάκτοι! Τα παχύφυτα αποθηκεύουν νερό στα φύλλα, τους μίσχους ή τις ρίζες τους έτσι μπορούν να επιβιώσουν αρκετό διάστημα χωρίς να ποτίζονται. Οι κάκτοι διαφοροποιούνται από τα παχύφυτα καθώς διαθέτουν τις αρεόλες, χνουδωτά βαμβακερά εξογκώματα από τα οποία αναπτύσσονται λουλούδια, αγκάθια ή και νέοι βλαστοί. Επίσης οι κάκτοι έχουν σκληρό, παχύ δέρμα και σπάνια έχουν φύλλα. Εάν ένα παχύφυτο δεν έχει κανένα από αυτά τα χαρακτηριστικά, τότε δεν θεωρείται κάκτος. Επίσης, τα αγκάθια δεν αποτελούν στοιχείο διαφοροποίησης, καθώς υπάρχουν παχύφυτα που έχουν αγκάθια όπως η Ευφορβία και η Αγαύη που δεν ανήκουν στην οικογένεια των κακτοειδών. Αυτά τα φυτά τα συναντάμε σε ζεστές και ξηρές περιοχές γιατί έχουν την ικανότητα να επιβιώνουν και να αναπτύσσονται σε αυτές τις συνθήκες.  Έχουν πολύ ισχυρές ρίζες που τα βοηθούν. Τα πιο πολλά είδη κάκτων έχουν αγκάθια που εξασφαλίζουν προστασία από τα φυτοφάγα ζώα. Επειδή δεν έχουν φύλλα, η φωτοσύνθεση γίνεται από τους μίσχους τους. Με την ονομασία “παχύφυτα” αναφερόμαστε μια μεγάλη κατηγορία φυτών που διαθέτουν παχιά σαρκώδη φύλλα, τα οποία λειτουργούν ως αποθήκες νερού και χρησιμεύουν για την επιβίωση τους σε συνθήκες ξηρασίας και έλλειψης νερού.

ΦΩΣ

Τα περισσότερα παχύφυτα και κάκτοι αγαπούν και χρειάζονται έντονο φωτισμό για να ευδοκιμήσουν. Υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες φωτισμού ανάλογα το είδος, ενώ κάποια παχύφυτα προτιμούν σχετικά τα σκιερά σημεία.  Επίσης, καλό είναι να αποφεύγετε το άμεσο ηλιακό φως, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς μπορούν να δημιουργήσουν εγκαύματα και αλλαγές στο χρώμα των φύλλων των παχύφυτων. Ο ανεπαρκής φωτισμός, ειδικά όταν τα παχύφυτα είναι σε εσωτερικό χώρο, δημιουργεί προβλήματα στην ανάπτυξή τους και κιτρινισμένα φύλλα. Τα παχύφυτα για να ανθοφορήσουν χρειάζονται τουλάχιστον 6-8 ώρες ημερήσιου φωτισμού, επομένως το πλούσιο φως και η ανάλογη ηλιοφάνεια αποτελούν απαραίτητο στοιχείο φροντίδας για να τα διατηρήσουμε ζωηρά και υγιή. 

ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ

Οι κάκτοι και τα παχύφυτα για να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν χρειάζονται ειδικό υπόστρωμα που να εξασφαλίζει πολύ καλή αποστράγγιση και καλό αερισμό για να μην σαπίσει το ευαίσθητο στην υγρασία ριζικό τους σύστημα. Προμηθευόμαστε εξειδικευμένα υποστρώματα που περιέχουν χονδρόκοκκη ποταμίσια άμμο, περλίτη και ελαφρόπετρα, εμπλουτισμένα με θρεπτικά στοιχεία που τους παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

ΠΟΤΙΣΜΑ

Η περίοδος ανάπτυξης τους είναι από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Πολλά φυτά σταματούν να αναπτύσσονται τους μήνες του χειμώνα. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης οι κάκτοι θα πρέπει να ποτίζονται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Όταν οι καιρικές συνθήκες κρυώνουν τα φυτά εισέρχονται σε περίοδο ανάπαυσης. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος δεν χρειάζονται πολύ νερό και αφήνουμε το χώμα να στεγνώσει πριν από το επόμενο πότισμα. Εάν τα φυτά μας βρίσκονται κοντά σε θερμαινόμενους χώρους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, θα χρειαστούν περισσότερο νερό από ό, τι αν ήταν σε εξωτερικούς χώρους. Ο κοινός κανόνας για να διατηρήσουμε τα φυτά μας υγιή για πολύ καιρό, είναι να τους δίνουμε περισσότερο νερό το καλοκαίρι και λιγότερο το χειμώνα. Βέβαια η ανάγκη ποτίσματος εξαρτάται και από το είδος του παχύφυτου, από τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, από την ποιότητα του υποστρώματος καθώς και από τη θέση που έχουμε τοποθετήσει το φυτό.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Τα περισσότερα παχύφυτα και κάκτοι αναπτύσσονται σε περιβάλλον σχετικά υψηλών θερμοκρασιών. Πολλά από τα είδη είναι ανθεκτικά και στις κρύες θερμοκρασίες, επειδή προέρχονται από περιοχές με κλίμα της ερήμου. Την περίοδο της άνοιξης που αναπτύσσονται με πιο γρήγορο ρυθμό, ιδανικές θερμοκρασίες για τα παχύφυτα είναι ανάμεσα στους 25-30°C. Όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω των 18°C μειώνεται σημαντικά ο ρυθμός ανάπτυξης τους και είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγουμε. Την περίοδο του καλοκαιριού, τα παχύφυτα μπορούν να αντέξουν και σε συνθήκες καύσωνα όπου η θερμοκρασία αγγίζει και τους 40°C. Τον χειμώνα, τα παχύφυτα ευδοκιμούν χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία σε θερμοκρασίες μέχρι 10°C, ενώ για λίγο χρονικό διάστημα μπορούν να αντέξουν και σε θερμοκρασία μέχρι 5°C αρκεί να μην ποτίζονται.

ΛΙΠΑΝΣΗ

Τα παχύφυτα και οι κάκτοι δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικά σε θρεπτικά στοιχεία, ενώ για να τα απορροφήσουν σωστά χρειάζονται ευνοϊκές συνθήκες φωτισμού, υγρασίας και θερμοκρασίας. Χρησιμοποιούμε υγρό υδατοδιαλυτό λίπασμα ειδικό για κάκτους-παχύφυτα, με χαμηλή περιεκτικότητα σε άζωτο και υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο και κάλιο. Εφαρμόζουμε κάθε δυο βδομάδες, από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα μέσα καλοκαιριού και επαναλαμβάνουμε μία φορά στις αρχές του φθινοπώρου. Βάζουμε λίπασμα μόνο την περίοδο της ανάπτυξης και σε καμία περίπτωση τον χειμώνα, την περίοδο της ανάπαυσης. Χρησιμοποιούμε τις μισές από τις συνιστώμενες δόσεις λιπάσματος, προκειμένου να αποφύγουμε προβλήματα και τοξικότητες.

 

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Οι κάκτοι και παχύφυτα είναι ανθεκτικά φυτά. Συχνά σαπίζουν λόγω υπερβολικού ποτίσματος, κυρίως την εποχή του φθινοπώρου και του χειμώνα. Αυτό γίνεται καθώς δεν αποστραγγίζονται καλά και δημιουργούνται συνθήκες ασφυξίας στην ρίζα. Σε αυτή την περίπτωση κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι το μέρος που έχει σαπίσει ενώ σταματάμε και το πότισμα για αρκετό καιρό.  Τα παχύφυτα προσβάλλονται από τα έντομα της μελίγκρας και της βαμβακάδας, από τον τετράνυχο, αφείδες και θρίπες τα οποία αφήνουν ξερά σημάδια επάνω στα φυτά. Για την αντιμετώπιση των εντόμων, ψεκάζουμε προληπτικά με τριμμένο πράσινο σαπούνι και ποτίζουμε με διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρα). Πολύ συνηθισμένα προβλήματα που παρουσιάζονται στους κάκτους είναι τα εγκαύματα στους βλαστούς όταν εκτίθενται σε άμεσο ηλιακό φως, καθώς και η παραμόρφωση λόγω υπερβολικού ποτίσματος και κακού φωτισμού την περίοδο του χειμώνα. Αν παρατηρήσουμε τον φλοιό των παχύφυτων να σκάει, αυτό οφείλεται σε ακανόνιστα ποτίσματα. Οι βλαστοί των παχύφυτων συρρικνώνονται όταν είναι εκτεθιμένα σε χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα, γι’ αυτό χρειάζονται κατάλληλη προστασία από το κρύο. Πολύ συχνά είναι και τα κιτρινίσματα των βλαστών των παχύφυτων που οφείλονται στην έλλειψη θρεπτικών στοιχείων όπως μαγνησίου, σιδήρου, βορίου και ψευδαργύρου. Σημειώνουμε εδώ ότι εάν υπάρχουν παιδιά ή κατοικίδια ζώα στο σπίτι, τα φυτά πρέπει να βρίσκονται σε ασφαλές μέρος.

ΕΞΤΡΑ

ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ
Τα παχύφυτα και οι κάκτοι αγαπούν τον άμεσο ήλιο για λίγες ώρες, αλλά αν το φυτό μας κάθεται στο ίδιο ακριβώς σημείο μέρα με τη μέρα, είναι λογικό ότι μόνο η μία πλευρά θα έχει αρκετό φως. Τα παχύφυτα γέρνουν προς τον ήλιο, οπότε η περιστροφή τους θα τα βοηθήσει να σταθούν όρθια.

ΠΟΤΙΖΟΥΜΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΧΩΜΑ
Αποφεύγουμε να ψεκάζουμε το φυτό με νερό, γιατί το νερό που θα παραμείνει στα φύλλα του, μπορεί να το βλάψει.

ΤΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΚΑΘΑΡΑ

Απομακρύνουμε τη σκόνη από τα φύλλα τους και αφαιρούμε τυχόν χαλασμένα φύλλα.

Καλάθι αγορών
Subtotal: 0,00 
Your Cart is currently empty.
Scroll to Top